Nieuws_1024x175

Voorzitter Den Boer in NOS-(radio)journaal over cao-afspraak prijscompensatie

OnderhoudNL-voorzitter Henk den Boer in NOS-(radio)journaal over cao-afspraak prijscompensatie

In de cao SAVG 2021-2025 is een automatische prijscompensatie (apc) afgesproken. Met de onwerkelijk hoge inflatiecijfers van nu, wordt in overleg met de bonden gekeken naar de definitie van de afspraak. ‘Als we 10 procent of hoger moeten compenseren, dan betekent dat het faillissement van de sector’, aldus Henk den Boer in het interview gistermorgen in het NOS1 radiojournaal dat even na 08.00 uur werd uitgezonden. Ook verscheen er een artikel over op NOS.nl en was hij te zien in het NOS-journaal van 18.00 uur.

Henk den Boer in NOS-(radio)journaal over cao-afsp
Henk den Boer in NOS-(radio)journaal over cao-afsp

Behoud van koopkracht

De kranten staan er vol mee en elk nieuwsprogramma besteedt er aandacht aan: de onwerkelijk hoge inflatie. Iedereen heeft ermee te maken en voelt het in de portemonnee. Om te zorgen voor koopkrachtbehoud van medewerkers wordt door vakbonden getracht om tijdens cao-onderhandelingen met werkgevers af te spreken dat de inflatie volledig gecompenseerd wordt in de lonen. Dat is in onze sector in de cao SAVG 2012-2025 het geval.

Consumentenprijsindex

Die oorspronkelijke afspraak over de apc is mede gemaakt met het oog op de ambitie om als ondernemingsorganisatie, en dus als werkgevers, aantrekkelijk te zijn voor medewerkers. Het uitgangspunt daarin was koopkrachtbehoud. Destijds is als uitgangspunt gekozen voor een systeem op basis van de afgeleide consumentenprijsindex (cpi) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgeleid wil zeggen: exclusief het effect van veranderingen in de tarieven van productgebonden belastingen (bijvoorbeeld btw en accijns op alcohol en tabak) en subsidies. De meetperiode of referteperiode is juli 2021 – juli 2022.

Uitzonderlijke omstandigheden

De huidige omstandigheden zijn buitengewoon uitzonderlijk te noemen. Daardoor is 'CPI afgeleid' momenteel niet representatief voor koopkracht. De verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij werkgevers. Ook heeft het kabinet diverse koopkrachtmaatregelen aankondigd. Daar zal op Prinsjesdag meer duidelijkheid over komen. Momenteel is OnderhoudNL met de vakbonden in gesprek over deze cao-afspraak om een eerlijker inflatiegetal (bijvoorbeeld kerninflatie) vast te stellen. Uiteraard in de geest van de gemaakte afspraken én met de uitzonderlijke omstandigheden in het achterhoofd.

Lees hier het volledige artikel op de site van de NOS

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt