Nieuws_1024x175

Stikstofuitspraak zorgt opnieuw voor vertraging

Het stikstofdossier blijft de bouw grote parten spelen. Opnieuw dreigt er grote vertraging bij bouwprojecten door een uitspraak van de hoogste bestuursrechter in het zogenoemde Porthos-dossier. De uitspraak treft alle bouwprojecten die van de bouwvrijstelling gebruik maken. 

Stikstofuitspraak zorgt opnieuw voor vertraging -
Stikstofuitspraak zorgt opnieuw voor vertraging -

Uitspraak raakt ook onderhoudsbranche

“Onderhoudsbedrijven met grote vergunningplichtige projecten worden direct geraakt door de stikstofcrisis. Hoewel dit niet voor de hele sector geldt, maak ik mij wel zorgen voor de glaszet- en schildersbedrijven die vooral in de nieuwbouw werken. Zij zitten verderop in de keten, maar gaan dit op termijn ook voelen in de werkvoorraad.” aldus Nico van Asten, voorzitter van de Sector Totaal.

Drie jaar geleden zette de hoogste bestuursrechter al een streep door de zogenoemde PAS (Programma Aanpak Stikstof) omdat deze in strijd was met de wet. Kort en goed mocht de stikstofuitstoot tijdens bouwprojecten worden gecompenseerd door de belofte in de toekomst elders de stikstofuitstoot te compenseren.

Porthos

Nu heeft de Raad van State opnieuw bepaald dat de aanleg van een grote CO2-opslag, Porthos geheten en gebruik maakt van de bouwvrijstelling niet vrijgesteld mag worden van stikstofuitstoot. Deze uitspraak heeft onmiddellijk gevolg voor de gehele bouwvrijstelling. Grote bouwprojecten zijn nog wel mogelijk, maar er moet per project worden berekend welke stikstofuitstoot er zal plaatsvinden. Deze uitstoot zal direct moeten worden gecompenseerd en van de vrijstelling mag voorlopig geen gebruik meer worden gemaakt

Rem op verduurzamingsopgave

Nogmaals Nico van Asten: “De stikstofuitspraak is een flinke tegenvaller en ook tegenstrijdig met de klimaatambities. Door het schrappen van de vrijstelling voor bouw- transformatie- en grote investeringsprojecten wordt nu de rem gezet op de enorme verduurzamingsopgave in de gebouwde omgeving.’

De problemen kennen geen eenvoudige oplossing: de politiek zal kleur moeten bekennen en het stikstofprobleem duurzaam aan moeten pakken. Zo lang dit niet gebeurt, zullen de stikstofproblemen telkens weer in een andere vorm opduiken.

Dossier Stikstof en de gevolgen in de onderhoudsbranche

We hebben een stikstofdossier aangelegd op onze website met daarin de meestgestelde vragen en hulpmiddelen voor bedrijven die direct of indirect geraakt worden door de uitspraak.

Raakt uw bedrijf in de problemen door deze nieuwe ontwikkeling? Laat het ons weten. Neem contact op met Jeroen van Dorp, die namens OnderhoudNL dit dossier onder zijn hoede heeft. Jeroen van Dorp is bereikbaar via j.vandorp@onderhoudnl.nl en via 0182 - 556 132.

Bekijk het Dossier Stikstof
Jeroen van Dorp_800x450

Jeroen van Dorp

Projecten en Partners
0182 - 556 132 | 06 20 83 48 71
Stuur mij een e-mail

Volg ons op social media:

Nieuws

Meer nieuws

Word ook lid

Profiteer direct van kortingen, tools, informatie en onze lobby om nog slimmer te ondernemen. Samen zijn we een sterke sector van ondernemers en vakmensen. Wij houden Nederland mooi.

Bekijk wat het lidmaatschap inhoudt