header - trainingen veilig & gezond werken - 1024x175

Fysieke belasting - handvatten voor leidinggevenden

Wat kunt u als leidinggevende doen als het gaat om de gezondheid van uw medewerkers? Uit onderzoek van Susag is gebleken dat een derde van de medewerkers in de schilders- en onderhoudsbranche te maken heeft met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Met name de rug en schouders.

Fysiotherapie-1024x350

Grote rol

Bij het bevorderen van duurzame inzetbaarheid van uw schilders en onderhoudsmedewerkers, kunt u als meewerkend leidinggevende een grote rol spelen. U zorgt bijvoorbeeld dat het juiste gereedschap en de juiste hulpmiddelen aanwezig zijn om op een gezonde wijze te kunnen werken. Ook kunt u medewerkers aanspreken op onveilig gedrag en hen bewust maken van de risico’s en juiste werktechnieken.

Wat leert u?

Dan is het uiteraard wel belangrijk dat u zelf goed op de hoogte bent van die technieken en deze duidelijk kan overbrengen en uitleggen. Daarnaast is het handig om te weten op welke manier u de medewerkers kunt aanspreken op hun gedrag. Dit alles leert u in de (inter)actieve training Fysieke belasting voor leidinggevenden. In de training worden video opnames getoond van schilders in hun eigen dagelijkse praktijk waarop een aantal risico’s zichtbaar zijn. Tijdens de training wordt veel gebruik gemaakt van cases uit de dagelijkse werkzaamheden van de deelnemers.

Theorie

  • Cijfers uit de branche over verzuim en klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat
  • Het ontstaan en voorkomen van rug- schouder-, knieklachten en RSI/KANS
  • Richtlijnen van fysieke belasting met name tillen/dragen, duwen/trekken, belastende werkhoudingen en repeterende bewegingen
  • Het herkennen van risico’s van fysieke belasting aan de hand van beeldmateriaal
  • Achtergrond van gedragsverandering volgens het ASE model (Attitude, Sociale norm en Effectiviteit)
  • Stappen om een medewerker aan te spreken op risicovol gedrag

Praktijk

  • Fysiek belastende handelingen uitvoeren, met elkaar wordt gezocht naar de beste werkwijze om de handeling uit te voeren
  • Werkafspraken worden vastgelegd in een protocol werktechniek zodat dit als naslagwerk gebruikt en tijdens toolboxmeetings regelmatig besproken/bijgesteld kan worden.
  • Oefenen met aanspreken
  • Oefenen met overbrengen van de optimale werktechniek

Na deze training…

Kunt u risicovolle handelingen voor uw eigen houdings- en bewegingsapparaat herkennen en die van uw medewerkers. U weet hoe u fysiek belastende handelingen het beste kunt uitvoeren zodat er minder risico is op fysieke klachten. En u bent in staat uw medewerkers aan te spreken en de juiste werktechnieken over te brengen.

Maatwerk en incompany

Deze training verzorgen wij alleen als maatwerk/incompany voor bedrijven. Neem contact op met Ineke Rijnbeek van de afdeling trainingen om de mogelijkheden voor uw bedrijf te bespreken.

Op onze trainingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

contactpersonen-blok-ineke-800x450

Ineke Rijnbeek
Administratie Trainingen 

088 - 0188 165
Stuur mij een e-mail

Praktische informatie

Doelgroep
Medewerkers die leidinggeven aan vakkrachten in de uitvoering zoals schilders en timmerlieden

Duur
1 dag

Min/max deelnemers
6 minimaal 10 maximaal

Voorbereidingstijd
Geen

Leervorm
Klassikaal

Investering per deelnemer

De investering die deze training met zich meebrengt, is afhankelijk van uw wensen, leerdoelen en het bijpassende programma.

Wilt u meer weten over de maatwerkmogelijkheden en incompany trainingen of wilt u advies? Neem dan vrijblijvend contact op met Ineke Rijnbeek.