Nieuws_1024x175

OnderhoudNL lobbyt voor compensatie loondoorbetaling tijdens thuisquarantaine

Lobby voor compensatie loondoorbetaling tijdens thuisquarantaine

Werknemers met verkoudheidsklachten moeten zich laten testen en thuisblijven tot de uitslag van de test bekend is. Leden van OnderhoudNL geven aan dat, zeker nu de herfst is begonnen, hele werkploegen daardoor tijdelijk uitvallen terwijl het loon wel gewoon moet worden doorbetaald. Vandaar dat OnderhoudNL bij MKB-Nederland gepleit heeft voor compensatie van loondoorbetaling wanneer werknemers vanwege coronasymptomen in thuisquarantaine moeten.

Geld_euroteken_1024x606
Geld_euroteken_1024x606

Oneerlijk

MKB-Nederland wil dat er een fonds komt dat werkgevers compenseert voor de loondoorbetaling van medewerkers tijdens preventieve thuisquarantaine. MKBNL-voorzitter Jacco Vonhof heeft dat voorstel neergelegd bij minister Koolmees van SZW. Vonhof noemt het ‘oneerlijk’ dat ondernemers die het vaak al moeilijk genoeg hebben, nu eenzijdig de rekening moeten betalen voor de preventieve thuisquarantaine van medewerkers. Mensen die terugkomen uit rood of oranje vakantiegebied, mensen met milde (verkoudheids-)klachten, mensen wiens namen opkomen in bron- of contactonderzoek, voor al die groepen geldt het kabinetsadvies van tien dagen thuisblijven.

Niet verzekerd

"Dat is geen probleem voor mensen die thuis kunnen werken, maar dat geldt slechts voor circa de helft van alle medewerkers", aldus Vonhof. “Ondernemers willen niet het risico lopen dat iemand met een verhoogd risico naar het werk komt en mogelijk andere collega's besmet, maar het is ook nogal wat om al die mensen te moeten doorbetalen terwijl ze niet ziek zijn. Werkgevers zijn daar ook niet voor verzekerd en ze hebben er geen enkele invloed op."

Betaalbare sneltesten

Omdat de huidige capaciteit van reguliere testen beperkt is, zet MKB-Nederland ook in op betaalbare sneltesten. Vonhof: "Die zijn er al, maar wachten nog op goedkeuring van het RIVM. Sneltesten zijn iets minder betrouwbaar dan de reguliere testen van de GGD, maar kunnen met de grotere volumes vaker worden gedaan. En wie niet door de sneltest komt, gaat alsnog naar de GGD."

Lees het volledige bericht van MKB-Nederland
okke

Okke Spruijt

Directie
0182 - 556 140 | Stuur mij een e-mail

Volg ons op social media:

Meer nieuws van afgelopen week

Meer nieuws

Word nu een jaar lang gratis lid!

Samen komen wij deze crisis door

De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid en raakt ook onze sector. Niet alleen nu, maar vooral straks. Wij gaan u zo goed mogelijk helpen deze crisis te overwinnen en daarom kunt u nu 1 jaar lang gratis proeflid worden van OnderhoudNL.

Meld u nu aan!