Nieuws_1024x175

5000 banen voor Koolmees

Onderhoudsbranche gaat grootschalig van baan-naar-baan opleiden

5000 banen voor Koolmees

Persbericht - Minister Koolmees van Sociale Zaken heeft de eerste vijfduizend banen binnen voor zijn sociale plan om mensen die als gevolg van COVID-19 hun baan dreigen te verliezen of recent verloren hebben via passende begeleiding en opleiding aan nieuw werk en inkomen te helpen. Henk den Boer en Jacco Vonhof, voorzitters van Koninklijke OnderhoudNL - de ondernemersorganisatie van de bedrijven in het vastgoedonderhoud - en MKB Nederland boden daartoe vandaag het plan aan voor de verzorging van opleiding, begeleiding en baangarantie voor ‘overstappers’.

Overhandiging Baan naar Baan plan voor Wouter Kool
Overhandiging Baan naar Baan plan voor Wouter Kool

Drie basisopleidingen mogelijk

Voor kandidaten zijn er drie basisopleidingen mogelijk: Schilderen, Allround medewerker en Middenkader/Management. In aansluiting op de regionale mobiliteitsteams die Koolmees in zijn plan voorziet, richt de onderhoudsbranche een branchemobiliteitscentrum in waar mensen op gesprek komen. Daar wordt uitgezocht wat voor soort beroep en basisopleiding in de onderhoudsbranche bij hen past.

Baangarantie van tenminste twee jaar

De basisopleiding duurt zestien weken en vindt plaats bij één van de 26 Schildersvakopleidingen van OnderhoudNL in het land. Om de maand volgt een stage in een bedrijf om zo snel mogelijk het geleerde in de praktijk te brengen. Na de basisopleiding treedt men in dienst bij een schilders- en onderhoudsbedrijf met een baangarantie van tenminste twee jaar.

Deelfinanciering vanuit bedrijfstak en sociaal plan Koolmees

In die twee jaar zijn nog eens vier terugkomdagen ingepland voor verbeteringen van vaardigheden. Tijdens de basisopleiding wordt de kandidaat betaald door de ‘oude’ werkgever en de kosten voor het plan krijgt deelfinanciering vanuit de bedrijfstak en het sociaal plan van Koolmees.

Henk den Boer:

“De schilders- en onderhoudsbranche kampt ten eerste met vergrijzing. Dat kan niet worden opgevangen met alleen mensen via de reguliere opleiding. Wij hebben dus zij-instromers nodig uit ‘aanpalende beroepen’, zoals standbouw, evenemententechniek e.d.”, aldus Den Boer. "En daarnaast zien wij een grote verduurzamingsopgave bij opdrachtgevers, waardoor wij nog fors kunnen groeien”.

Jacco Vonhof:

“Heel stoer dat dit plan uit een mkb-branche komt. In de onderhoudsbranche is veel vraag naar nieuw talent. Die vraag zal toenemen als we investerend de crisis uit willen komen. Dit plan slaat een mooie brug tussen mensen die hun baan dreigen te verliezen en ondernemers die vakkrachten hard nodig hebben en bereid zijn daarin te investeren.”

Wouter Koolmees:

“Dit is een mooi initiatief: het helpt mensen van werk naar werk. Dit is precies wat Nederland nu nodig heeft: met verschillende partijen zoeken naar oplossingen die werken."

Download het Baan-naar-baanplan van OnderhoudNL
okke

Okke Spruijt

Directie
0182 - 556 140 | Stuur mij een e-mail

Volg ons op social media:

Nieuws

Meer nieuws

Word nu een jaar lang gratis lid!

Samen komen wij deze crisis door

De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid en raakt ook onze sector. Niet alleen nu, maar vooral straks. Wij gaan u zo goed mogelijk helpen deze crisis te overwinnen en daarom kunt u nu 1 jaar lang gratis proeflid worden van OnderhoudNL.

Meld u nu aan!