Zijn krassen in glas nog te verwijderen?

NEN-EN 1279, de productnorm voor meerbladig isolatieglas, geeft aan hoe glas beoordeeld dient te worden en welke non-conformiteiten er aanwezig mogen zijn.
Krassen kunnen aanwezig zijn vanuit de productie, indien deze binnen de toleranties van NEN-EN1279 vallen zijn deze toegestaan, maar worden vaak in een later stadium veroorzaakt, door transport, opslag, handeling en reiniging. Maar het spreekt voor zich dat ook bij schuurwerkzaamheden er voorzichtig met het glas moet worden omgegaan.
Krassen kunnen ook moedwillig worden aangebracht, denk hierbij aan bushokjes en winkelruiten welke met opzet worden bekrast; de zogenaamde “glasgraffiti”.
Als de krassen niet te diep zijn kunnen deze door middel van een speciaal polijstprocédé worden verwijderd. Dit kan tot een maximale diepte van 20 micron.
Als de krassen dieper zijn, kunnen deze mogelijkerwijs ook worden verwijderd door middel van polijsten, echter wordt er dan dusdanig veel glas verwijderd dat er een vertekening ontstaat door dikteverschillen.
Vooraf de klanten goed informeren dan wel adviseren over de mogelijkheden en de gevolgen is meer dan aan te raden.